Reklama
 
Blog | Věra Tydlitátová

Tomáš Vandas porazil Ivana Langera

Dnes Nejvyšší správní soud zamítl návrh na rozpuštění Dělnické strany. Tento návrh podala vláda na podnět ministra Ivana Langera. Všichni, kdo jsme tyto události sledovali, jsme tušili, že to vše dopadne právě takto. Argumenty vlády byly více než slabé, nepostihovaly skutečnou podstatu nebezpečí Dělnické strany a ustrnuly na formálních náležitostech. Žaloba byla zhudlařená, odbytá, nekompetentní. Právníci placení vládou zcela ignorovali podněty a důkazní materiál poskytnutý nezávislými aktivisty.

Co tento soudní výrok ale znamená v praxi? Dělnická strana a její přidružené organizace jako Národní odpor nebo Autonomní nacionalisté získají veliké sebevědomí, jejich drzost a agresivita vzroste. My, kteří mnohdy suplujeme práci úřadů a upozorňujeme na nebezpečí extrémismu, nabízíme rady a pomoc při analyzování činnosti extrémistických uskupení, protestujeme proti projevům rasismu a pořádáme přednášky pro mládež, abychom doplnili mezery ve znalosti historie a abychom varovali před nebezpečím antisemitismu a rasismu vůbec, budeme nyní vystaveni zvýšenému tlaku a zastrašování ze strany bezskrupulózních a primitivních neonacistů.

 

Možná už nepůjde jen o anonymní maily a půlnoční telefonáty s různými hrozbami, nezůstane jen u diskreditačních kampaní, urážek na webových stránkách neonacistů, ponižování a pomluv, ale možná na nás budou podávána trestní oznámení  a žaloby. Víme-li, jak pracuje česká justice, mohou být tyto žaloby dokonce úspěšné a může nastat situace, kdy bojovníci proti antisemitismu se budou muset omlouvat neonacistům a platit jim kompenzaci za újmu na cti.

 

Nic z toho nesmí zastavit demokratickou veřejnost. Naopak, nyní je třeba více než kdykoliv dříve hlídat akce neonacistů, monitorovat jejich slova i činy, shromažďovat důkazy, protestovat proti každé jejich drzosti. Před rokem volali neonacisté před plzeňskou synagogou: "Židi do plynu!" Nikdo z nich nebyl potrestán, ačkoliv jsme předložili jednoznačné důkazy. Právo v této zemi nefunguje, ale občanská společnost by fungovat měla. Je to poslední pojistka demokracie a svobody. Dnes myslím na své židovské přátele, kteří se bojí, kteří jsou uraženi a pobouřeni, cítí se poníženi pocitem bezmocnosti a trápí se smutkem pro své zavražděné příbuzné, často již od tohoto státu nic nečekají. A myslím i na všechny slušné lidi, kteří si v Plzni znovu půjdou stoupnout do cesty pochodujícím náckům.

Reklama