Reklama
 
Blog | Věra Tydlitátová

Nácky v Plzni nechceme

Tak se nám blíží březnové ídy a s nimi jedno smutné výročí pro náš národ: toho dne před sedmdesáti lety z rozhlasu zaznělo že "vojenské jednotky Třetí říše překročí československé hranice, aby na žádost prezidenta Háchy převzaly nad Čechami a Moravou ochranu." Začala okupace Československa. Odpoledne přijel na Pražský hrad Hitler v doprovodu říšského ministra zahraničí Ribbentropa. O sedmdesát let později se toto výročí chystají připomenout občanům Plzně novodobí obdivovatelé Třetí říše a zakrslého malíře pokojů.

V předvečer výročí okupace v sobotu 14. března se náckové chtějí projít centrem Plzně a demonstrovat proti svobodné občanské společnosti. Symbolem nepřítele jsou pro ně Židé. Svolávají se těmito slovy: "Společně přijďte bojovat proti tomuto negativními vlivu a izraelské agresi. Není možné tolerovat židovskou propagandu v jakémkoliv směru. Zvolejme společně Izrael, táhněte do pekel !!!" 

  

Úředníci městského úřadu Plzeň3 se tentokrát výzvě pokusili postavit čelem a provokaci nacistů zakázali. Plzeňský krajský soud ale zákaz zrušil a nacistům povolil údajný protest proti sionismu, ve skutečnosti antisemitskou zastrašovací akci, jejíž načasování má ukázat, k jaké tradici se nynější Autonomní nacionalisté, Národní odpor a další násilníci hrdě hlásí. Tito hoši kandidovali v posledních volbách pod hlavičkou Vandasovy Dělnické strany, s jejímž zrušením si ministerstvo vnitra tak důvtipně zahrálo.

 

Reklama

Plzeňané ovšem nejsou rasistčtí pupkáči z Janova, jsou to přece jen hrdí lidé velkého a kulturního města. Již podvakrát se proti dutohlávkám z Národního odporu a podobných bojůvek postavili a dali hlasitě najevo, co si o přítomnosti těchto "nepřizpůsobivých" ve svých ulicích myslí. Zítra to dají vědět znovu.  

 

2008 

Zatímco státní orgány jsou buď bezradné, neschopné nebo bezmocné a neumějí své řádné občany ochránit před hajlující lůzou, občanská společnost alespoň ve zdravých a kulturních městech se ozvat chce a umí. Jen je smutné, že ji v tom odporu nechají bez pomoci ti, kteří jsou placeni z jejích daní, totiž soudci a mnozí politici, pro něž je zajímavý nanejvýš podobný protest v Praze, a to jen tehdy, mohou-li si na tribuně přihřát volební polívčičku, ale Plzeň je pro ně venkov, do Plzně je daleko.

plzen

Fotografie z posledního protestu proti nacistům v Plzni 1. března 2008: R. Kodera