Reklama
 
Blog | Věra Tydlitátová

Biskup Richard Williamson (možná záměrně) uškodil církvi

Není moc pravděpodobné, že by člen Bratrstva sv. Pia X., skupiny tradicionalistických katolických radikálů vysvěcených v roce 1988 Marcelem Lefébvrem, vůbec nevěděl, co činí, když poskytl onen šílený rozhovor švédské televizní stanici Ab-Svt. To, že byl rozhovor předtočený někdy v listopadu, zatímco k omilostnění Williamsona papežem Benediktem XVI. a dalších exkomunikovaných biskupů došlo až v lednu, nehraje roli. Onomu omilostnění předcházely dlouhé rozhovory, takže ve chvíli, kdy si Richard Williamson pouštěl pusu na špacír, již dobře věděl, jakou ničivou mediální nálož odpálí ve Vatikánu.

Nabízí se vysvětlení, že šlo o rafinovanou pomstu mateřské církvi, s níž členové Bratrstva sv. Pia X zásadně nesouhlasí. Současný papež je sice prudce kritizován za svoji smířlivost vůči Williamsonovi, nicméně je spíše (naivní?) obětí. Bratrstvo Pia X. totiž současné papeže neuznává a jeho ideologové popírají platnost Druhého vatikánského koncilu. Obhájci pana biskupa ihned spustili své demagogické mlýny: prý šlo o chybu redaktorů, neboť se měli ptát pouze na otázky víry a nikoliv na biskupovy soukromé názory. Ve stínu takových argumentů se formální distanc od šílených výroků pana biskupa jeví jako výsměch.

 

A co tedy vlastně řekl pan biskup v Německu, kde je popírání holocaustu trestné, takže navíc překročil zákony hostitelské země? Do kamery pravil doslova: "Ani jeden Žid nepřišel o život v plynové komoře." A také řekl, že v nacistických koncentračních táborech zemřelo pouze tři sta tisíc Židů. Reakce Vatikánu byla pomalá, rozpačitá a nepřesvědčivá. Papež reagoval až poté, co se zdvihla celosvětová vlna pohoršení a hněvu. Pro církev již bylo pozdě.

Reklama

 

Zatímco od Druhého vatikánského koncilu urazila římskokatolická církev dlouhou cestu směrem k odčinění svých vin a k usmíření s jinými křesťany i příslušníky ostatních  náboženství, začala oslovovat moderní lidi v jejich současné situaci a díky ekumenismu měla naději napravit tíži historických schizmat, několik nešťastných gest a výroků vrhlo církev zpět do středověku a do izolace.

 

Ne všichni jsou však z této krize zklamáni. Existuje celá řada příznivců biskupa Lefébvra, pro něž je současný skandál osvěžujícím deštíkem. I na českých webech již zaznívají otevřené vyhrůžky kardinálu Vlkovi, který měl odvahu Williamsova veřejně kritizovat. Naopak Williamson se svými názory, a nejde pouze o popírání holocaustu, se pro tyto tradicionalisty stává jakýmsi novým světcem. Jeho názory jsou odpudivé – o Židech hovoří jako o nepřátelích Krista, věří konspiračním teoriím o zednářích a židovském spiknutí, které prý zkorumpovalo dokonce i Vatikán. Hlásá autentičnost Protokolů siónských mudrců a méněcennost žen.

 

Jeho výroky jsou přitom jednak komické, jednak děsivé: "Podstatou ženy je to, že je hlubinně vázána na mateřství, takže ve všech věcech, týkajících se mateřství, je muži nadřazena, a ve všech ostatním je horší než muž." Nebo: "Z mnoha různých přirozených důvodů by téměř žádné dívky neměly studovat na vysokých školách!" tyto citáty pocházejí z původních stránek českých lefébvristů a jsou míněny ne jako kritika či kuriózní ukázka fanatismu, ale jako slova moudrého pastýře. Že tyto šílenosti nejsou doménou jen vzdálené a exotické komunity, ale ochotně jim přitakává leckterý český tradicionalista, ukazuje jeden ze stovek podobných citátů, který jsem našla v internetové diskusi na Aktuálně.cz:  

 

"Zidovskym vrahum,teroiristum a zlodejum se nelibi kdyz nekdo rekne pravdu!!!! Zadni zidi nebyli v plynu ponevadz komory neexistovali az do roku 1946 kdyz byly postaveny na oblbovani "gojimu" za ucelem vydirani krestanskych narodu. Zidovske pijavice byli vyvezeni do bezpeci za Ural pred valkou s falesnymi jmeny a tak "zmizeli ze sveta"v Birobidzanu spokojen prozili valku a pak se vratili s falesnymi papiry do Evropy a Palestiny dal vrazdit krast a lhat.Willimson rekl pravdy ktere se dnes zidovsti zlodeji a teroriste boji." (cituji s chybami a bez diakritiky, tak jak byl příspěvek zveřejněn)

 

Zatímco se obecně soudí a díky různým výzkumům i píše, že jsme velmi ateistický národ, je dobré vědět, že některým z nás není náboženský fanatismus spojený s nevzdělaností a s bytostnou nenávistností   vůbec cizí.

…..

Foto v perexu: Biskup Richard Williamson je doprovázen policií na britském letišti Heathrow po svém příletu z Argentiny. foto: Luke MacGregor, Reuters