Reklama
 
Blog | Věra Tydlitátová

Barack Obama? Politický kýč?

Desetitisíce lidí si přišly poslechnout nového amerického prezidenta, jak v Praze předkládá svoji vizi nového (lepšího) světa. Potřebujeme vize a jsme rádi za nejmocnějšího muže planety, který je umí nabídnout. Předchozí prezident na řečnění moc nebyl, pletl se a při návštěvě Prahy zíral na malovaný strop. Lidé ho neměli rádi, byl tak trochu podivín. To tenhle, to je jiný pašák...

Bylo by jenom dobré, kdyby se dalo Baracku Obamovi věřit a kdyby naděje, které vzbuzuje, měly reálný základ. Obávám se ale, že za těmito barevnými sny není o mnoho více než určitá role, póza, reminiscence snad na Johna Fitzgeralda Kennedyho – nebo možná také ještě na starého Abrahama Lincolna. Mesiášský komplex nebo rafinovaná manipulce? Obama je politik, opravdový politik velkého formátu vykalený volebním kláním, o jakém se našim šéfům ani nezdá. Umění zaujmout lidi patří k abecedě americké politiky, ale i leckteré obyčejnější profesní kariéry, rétorika je samozřejmým uměním, které se učí na školách. Vize je pak třešničkou na dortu.  

Je hezké snít o světě bez válek a bez bídy, je to i nutné, abychom se nezbláznili, nebo neztratili směr. Ale je to právě jen sen. Války budou a například Severní Korea to ihned v den Obamovy vizionářské řeči připomněla. Její raketa přeletěla Japonsko jako memento zcela jiných vizí z druhého konce světa. Bída bude i nadále, i ekolgické katastrofy budou. Je dobře, že aspoň na chvíli připomenul americký prezident unavené a cynické Evropě, jaké ještě lze mít vize a naděje, ale bylo by naivní věřit, že jakýkoliv plamenný projev změní svět. Dokonce je možné, že i zde tak jako jinde je cesta do pekel dlážděna dobrými úmysly.

Americký prezident odletěl a my se probereme do všedních dní. Stačí se rozhlédnout po rozvrácené domácí scéně a kocovina je zde. Jak věřit v nápravu světa, když neumíme napravit ani těch několik svých vlastních předáků a jejich praktiky? Možná za pár dní zjistíme, že všechny ty hezké řeči jsou vlastně politický kýč.

Reklama

————————————————————————————————